Lencsén át a világ

A XXI. században a fotózás szó elvesztette valódi jelentőségét, mivel már majdhogynem bárki tud fényképezni a mobiltelefonjával. Sorban készülnek a selfie-k, a csoportképek és a cicás fotók. De vannak, akik számára a fotózás többet jelent ezeknél, akik fényképezőgépükkel vadásznak a jobbnál jobb témákra. Ilyen például Péch Klaudia (9.B) és Salamon Attila (9.B), akik megosztották velünk a fotózással kapcsolatos élményeiket, felfedezéseiket.

A fotózás egy életformává válik” mondta Klaudia, amikor arról kérdeztem, mit jelent számára a hobbija. „Azt azért nem csinálja akárki, hogy késő délutánonként elkezd rohangálni a lakásban, hogy nézze, milyen a naplemente és ha szép, akkor fényképezőgéppel folytatja a futkosást. Az elején még furának tűnhet, hogy >jaj, ne már, most ez milyen<, de ma már van bátorságom hülyeségnek, furának tűnő dolgokat is lefotózni.” Mikor Attilától  kérdeztem ugyanezt, ő azt mondta: számára a fotózás a kikapcsolódást és az emlékek megörökítését jelenti.

Klaudia ezzel a képpel érte el a harmadik helyezést a Tizedik Nemzetközi Kiállításon.

Klaudia és Attila fotósszakkörre járnak, hogy fejlesszék a technikájukat, kitágítsák ismereteiket. „Kipróbálhatom a fotózást különböző területeken, és olyanokat is megtapasztalhatok, amiket mondjuk saját magamtól nem tudnék” mesélte Attila.

Sok mindent kipróbáltunk. Itt  csináltuk a legelmebetegebb dolgokat. Amikor például egy liter tejet hullámoztattunk egy műanyag lavórban és azt fotóztuk, azért az sem volt semmi.”- folytatta Klaudia.

A szakkör minden héten egyszer, két óra hosszan tart és általában egy kis előadóteremben zajlik. A szakkörvezető szerez nekik táncosokat, modelleket és rendezvényekre, eseményekre viszi őket, hogy különböző helyzetekkel találkozzanak. Volt, amikor a Kisalföld szerkesztőségébe is ellátogattak, hogy a sajtófotózással is megismerkedhessenek. De van,  amikor nem fotóznak, hanem PowerPointos bemutatókat néznek vagy az utolsó gyakorlati fotózás eredményeit nézik végig. Ilyenkor a szakkörvezető elmondja, mi a véleménye a képekről, mit kellett volna jobban csinálni, mit lehet szerkeszteni rajta.

Bár mindketten azt tervezik, hogy a gimnázium után is foglalkozni fognak a fotózással, mégsem főállásukként választanák- úgy gondolják, hogy egy ilyen szakmában nehéz befutni.

Ha érdekelnek a két fotóspalánta képei, akkor Klaudia képeit itt tudod megnézni, Attila munkásságát pedig itt követheted nyomon.

Annak ellenére, hogy ma már egyre könnyebb elfeledkezni a fotózás klasszikus, értékes alkotásairól és alkotóiról, mégis jó ha tudjuk, vannak még olyanok,  akik komolyan veszik ezt a művészeti ágat.

Utassy Gréta (9.B)

Reklámok
Kategória: 𝜇vész, Interjú | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.