Tiniséfek az udvaron

Év vége felé nem mindennapi látvány fogadta a szünetben friss levegőre áhítozó diákokat: az udvaron hatalmas sátor, asztalok, edények, sütők, kötényben sürgő-forgó kisgimnazisták és pompás illatok. Mielőtt arra gondolna a Kedves Olvasó, hogy Bálint bácsi költözött ki egy kis szabadtéri menzai főzésre, akkor nagyon téved. Itt az ételt a kisdiákok főzték, a tiniséfek. De hogy került mindez a Kazinczyba? Ennek jártunk utána a fő tiniséffel, sok főzőverseny győztesével, a 7.B-s Schmidt Andrással készült beszélgetésünkben.

DSC_0067 Beke Noémi: Szia Smici!

Schmidt András: Helló!

BN: Először is szeretnék gratulálni az elért eredményedhez, amelynek köszönhetően megrendezhettétek itt az iskolában a Roadshowt. Miért a mi iskolánkra esett a zsűri választása?

SA: Köszönöm. Az általuk, a TESCO által meghirdetett főzőversenynek az volt az egyik díja, hogy a győztes iskolájába egy roadshow keretében eljön egy mozgó konyha, ahol a diákok készíthetnek egészséges ételeket. Mivel ez a versenyt én nyertem meg, így került a mi iskolánkba a program.

BN: Mi volt ennek a programnak a célja?

SA: Szerintem az, hogy megismerkedjenek a gyerekek elméletben és gyakorlatban is az egészséges életmóddal. Ezen a napon az iskola közel 200 tanulója vehetett részt a különböző helyszíneken, ahol vetélkedhettek az egészséges ételekről, és finomságokat készíthettek el. A programot dietetikus, séf és reklámszakember is képviselte.

DSC_0093BN: Szerinted sikerült ezt a célt elérni?

SA: Teljes mértékben. Ahogy én láttam, mindenki remekül érezte magát, és nem csak azért, mert ellóghatott néhány óráról. Biztos vagyok benne, hogy a diáktársaim is tudják már, hogy a főzés jó dolog. Remélem, otthon is kipróbálják ezeket a recepteket.

BN: Gondolom ezek olyan receptek, amelyeket bárki el tud készíteni.

SA: Természetesen. Legjobb példa erre az amerikai palacsinta. Egészséges és bárki meg tudja csinálni. Ezenkívül kekszet, grissinit, gofrit és zöldségkencéket lehetett készíteni.

BN: Hallom, hogy otthon is sokat főzöl. Van esetleg kedvenc ételed?

SA: Igen, a paella tenger gyümölcseivel. Ez egy spanyol étel, amelyet egy speciális lapos edényben kell készíteni. Különleges ízét és színét a sáfrány adja.

DSC_0101BN: Egészen pontosan hogy néz ki a sáfrány?

SA: A sáfrány, amit fűszerként használunk, az a sáfrány virágának a bibéi, amelyek élénkpiros színűek. Ennek szüretelése nagyon fáradságos munka, ezért olyan drága.

BN: Köszönjük, hogy elhoztad nekünk ezt a tiniséf programot. További szép napot!

SA: Viszont kívánom!

Beke Noémi (10.C)

Reklámok
Kategória: Interjú | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s