Itt a farsang, áll a bál…

…A Kazinczy a feje tetejére áll

A diákönkormányzat az idén is megrendezte a kisgimnazista osztályok számára a farsangot. A január 11-én délután 4. órakor kezdődő színes mulatságon most is változatos és izgalmas programokon vehettünk részt.

Először, mint minden évben, a könyvtárban tartott jelmezes felvonulásra került sor. Idén is nagyon kreatív jelmezekkel találkozhattunk, a spanyoltáncostól kezdve a hentesen át egészen a hirdetőoszlopig, de volt dobókocka és TNT- bomba is.

P1030364

Legnagyobb számban a két ötödik osztály tagjait láthattuk beöltözve, de nem maradtak le tőlük a hatodikosok sem. A nagyobbak már csak elvétve… Jutalmul a zsűri minden egyes beöltözött diáknak csokit adott. Ezután jöhettek az osztályok műsorai. Mindenki igyekezett nagyon színvonalas, izgalmas műsort előadni. A zsűrinek nehéz dolga volt a döntésben. Nekünk az egyik 6. osztály műsora tetszett a legjobban, náluk mindenki retro jelmezbe öltözött, és úgy adtak elő egy táncot. A fellépők jutalma a konyhás nénik által készített farsangi fánk lett.

A farsang idejére az ebédlő adott helyet az osztályok által hozott süteményeknek, finomságoknak. Ide bármikor lemehettünk falatozni, minden el is fogyott az utolsó morzsáig. Egy kis pihenés után kezdetét vette a 6-7. osztályok csapai számára megrendezett mókás verseny, mely 2 feladatlap kitöltéséből állt: az egyik a farsanggal kapcsolatos kérdéseket, feladatokat tartalmazta (pl. mit jelent a karnevál szó, milyen híres karneválokat ismerünk, írjunk farsangi verset, sőt még az is benne állt, hogy hogyan készül a farsangi fánk. No, csöngtek is a telefonok az anyukáknál és a nagymamáknál eleget). A másik pedig az iskolához kapcsolódó kérdésekre várt választ: mit hol találunk, kinek a képei díszítik az igazgatói folyosót, mi áll a cinkeesküben, hány lépcső vezet le a menzáig, és még az igazgató úr tablóját is meg kellett keresni, és le kellett fényképezni. Jó móka volt a lázas futkosás, a sustorgás, majd izgatottan vártuk, míg a zsűri kijavítja feladatokat, kihirdeti a győztes csapatot, és kiosztja a jutalom csokikat.

P1030399

A farsang teljes ideje alatt diszkó működött a kettes tornateremben. Belépőjegy nem volt, de az ,,álarcviselés” kötelező volt. A könyvtárban 5 órakor kezdődött a farsangi király- és királynőválasztás. A párokat az osztály tagjainak kellett beöltöztetniük, majd a lelkes nézőközönség biztató tapsvihara közepette kellett felvonulniuk. Láttunk igazi királyi-királynői jelmezben pompázó párokat, voltak modern vonalvezetésű ruhába öltözöttek, de mindegyik nagyon méltóságteljesen viselkedett a bemutató alatt. Meg is lett a jutalmuk!

Már napokkal korábban lehetett tombolajegyeket vásárolni, melynek ára jelképes összeg, 100 Ft volt. A farsang végére maradt a sorsolás, ahol nagyon sok mókás, értékes díj talált gazdásra.

Mindenki nagyon jól érezte magát az idei farsangon, jó élményekkel gazdagodtunk, mi pedig már a jövő évi jelmezen törjük a fejünket!

És itt az igazi farsangi fánk receptje:

Hozzávalók:  Kép forrása: http://citromhab.blogspot.hu/2012/02/farsangi-fank.html

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 1 csipet só

Elkészítés:

3 dl langyos tejjel, az élesztővel, 1 kanál porcukorral és 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A maradék porcukorral elkeverjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a kovászhoz, jól összekeverjük. Hozzáöntjük az olvasztott, langyos vajat, a maradék lisztet, valamint a langyos tejet, amiben már feloldottuk a sót. Kalácstészta sűrűségű tésztát kapunk.  Fakanállal vagy dagasztógéppel jól kidolgozzuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk, és langyos helyen másfélszeresére növesztjük. Lisztezett gyúrótáblára borítjuk, átgyúrjuk, 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval vagy fánkszaggatóval kiszúrjuk. Letakarva újabb fél órát pihentetjük. Lábasban, 2-3 ujjnyi középforró olajban sütjük. Azzal a felével tesszük olajba, ami a gyúródeszkán felül volt. Lefedjük a lábast, mérsékelt tűzön 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Papírkendővel leitatjuk a felesleges zsiradékot. Vaníliás cukorral megszórjuk és baracklekvárral tálaljuk.

Katona Boglárka, Szabó Noémi, Veress Hanna (7.A)

Reklámok
Kategória: Élménybeszámoló | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s